Incubatietijd roodvonk

De incubatietijd van een ziekte is de tijd dat iemand al besmet is met de ziekteverwekker, maar hier nog niet ziek van is. In deze periode ontwikkelt de ziekte zich. Wanneer de eerste symptomen eenmaal ontstaan, is de incubatietijd afgelopen. De incubatietijd van roodvonk is ongeveer twee tot zeven dagen.

Incubatietijd roodvonk

De incubatietijd van roodvonk is tussen de twee en zeven dagen. Er kunnen dus flinke verschillen zitten in de incubatietijden van verschillende personen. Waar deze verschillen door komen is lastig te zeggen. Het kan zijn dat de ene persoon voor de bacterie iets minder makkelijk te infecteren is, waardoor de ziekte trager op gang komt. Ook kan het zijn dat iemand beter tegen de gifstoffen van de bacterie kan dan de ander. Iemand die er minder goed tegen kan, zou dan in theorie eerder last krijgen van symptomen.

Het is erg lastig om erachter te komen hoe lang de incubatietijd bij iemand is geweest. Om dit te weten te komen moet je precies weten wanneer de besmetting plaats heeft gevonden. Dit is in de meeste gevallen vrij lastig te achterhalen. De duur van de incubatietijd zegt vrij weinig over de ernst van de symptomen die ontstaan na deze incubatietijd. Het is dus niet zo dat iemand met een lange incubatietijd bijvoorbeeld ernstigere symptomen heeft dan iemand met een korte incubatietijd.

Hoewel de incubatietijd van roodvonk meestal twee tot zeven dagen is, zijn er ook uitzonderingen mogelijk. Sommige mensen krijgen al na één dag symptomen. Anderen hebben juist een incubatietijd van acht of meer dagen.