Roodvonk baby

Hoewel vooral jonge kinderen getroffen worden door roodvonk, kunnen ook baby’s de ziekte oplopen. Roodvonk bij baby’s is een stuk zeldzamer dan roodvonk bij kinderen. Ook bij baby’s is roodvonk relatief onschuldig. Ondanks dat roodvonk bij baby’s relatief onschuldig is moet de gezondheid wel goed in de gaten gehouden worden. Baby’s zijn immers nog vrij zwak.

Roodvonk bij baby

Omdat baby’s nog een onderontwikkeld immuunsysteem hebben, krijgen baby’s relatief snel te maken met infecties. Dit geldt minder voor roodvonk. Baby’s krijgen namelijk antilichamen tegen roodvonk via de borstvoeding. Voor de geboorte krijgt de baby ook antilichamen tegen roodvonk via het bloed van de moeder. Deze blijven nog een tijd lang circuleren in het bloed van de baby, ook na de geboorte. De bacterie krijgt hierdoor niet de kans om de baby ziek te maken. Wanneer de baby geen borstvoeding krijgt, is de kans op infectie in theorie iets groter. Baby’s krijgen daarnaast minder vaak roodvonk, omdat zij nog niet in contact komen met veel mensen. Baby’s die bijvoorbeeld naar een crèche gaan lopen een iets groter risico op roodvonk.

Symptomen roodvonk bij baby

De symptomen van roodvonk zijn bij baby’s hetzelfde als bij kinderen en volwassenen. Ook baby’s hoeven in principe niet behandeld te worden. Wel zijn baby’s een stuk zwakker dan kinderen en volwassenen. Het is dan ook erg belangrijk om de baby goed in de gaten te houden bij roodvonk. Let vooral goed op de koorts. Soms is het verstandig de baby direct te behandelen om complicaties te voorkomen. Dit geldt vooral bij zeer jonge baby’s van enkele weken of maanden oud. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.