Roodvonk behandeling

Roodvonk is een vervelende, maar vrij onschuldige ziekte. Meestal is er dan ook geen specifieke behandeling nodig bij roodvonk. In sommige gevallen is behandeling wel gewenst of nodig. Met een simpele antibioticakuur wordt roodvonk goed bestreden. Deze kuur duurt meestal maar acht dagen.

Behandelen symptomen roodvonk

Roodvonk kan vrij heftig aanvoelen door de symptomen. Er kan sprake zijn van koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Als daar ook nog de uitslag bijkomt, kan iemand zich flink ziek voelen. Om de klachten enigszins te verlichten kan er pijnstilling worden genomen. Vaak is paracetamol al voldoende hiervoor. Als paracetamol niet voldoende is, kan er ook ibuprofen genomen worden. Ibuprofen heeft ongeveer hetzelfde effect als paracetamol, maar is iets sterker.

Antibiotica bij roodvonk

Roodvonk is goed te behandelen met antibiotica. Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van een antibioticakuur. Hoe vaker antibiotica wordt voorgeschreven, hoe groter de kans is dat bacteriƫn resistent worden. Omdat roodvonk ook vanzelf overgaat, willen artsen een goede reden hebben om antibiotica voor te schrijven. Een reden kan zijn dat de infectie erg heftig verloopt. Daarnaast zijn er nog diverse andere redenen te bedenken. Iemand die veel met kleine kinderen werkt kan behandeld worden met antibiotica om te voorkomen dat de kinderen besmet worden met de bacterie.

De antibioticakuur is meestal vrij kort, ongeveer acht dagen. Na de eerste dag is de ziekte meestal al niet meer besmettelijk. Wel is het belangrijk de kuur altijd af te maken, ook als u zich niet meer ziek voelt.