Roodvonk besmettelijk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de Streptokokkenbacterie. Deze bacterie nestelt zich in de keel en kan door bijvoorbeeld hoesten en niezen andere mensen infecteren. Bij jonge kinderen is de kans op besmetting het grootst.

Is roodvonk besmettelijk?

Iedereen kan besmet raken met de bacterie die roodvonk veroorzaakt. Bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar is de kans op besmetting het grootst. Kinderen in die leeftijd hebben een vrij zwak immuunsysteem, maar hebben wel veel contact met leeftijdsgenoten. De kans op besmetting is groter bij kinderen die bijvoorbeeld dagelijks naar een kinderdagverblijf gaan. Eén ziek individu kan op school meerdere andere kinderen besmetten. Vooral kinderen die voor het eerst naar school gaan lopen een verhoogd risico op besmetting. Ze zijn jong en nog nauwelijks in aanraking gekomen met ziektekiemen. Hierdoor zijn ze relatief vatbaar voor infectieziektes als roodvonk.

Na een eerste besmetting is het lichaam immuun tegen de bacterie en kan het niet meer ziek worden. Ook volwassenen zullen zo nu en dan nog in aanraking komen met de bacterie. Omdat het lichaam de bacterie direct doodt, merk je hier niets van.

Besmetting roodvonk voorkomen

Besmetting is nooit volledig te voorkomen. Wel kan de kans op besmetting zo klein mogelijk worden gemaakt. Dit begint bij het bedekken van de mond bij het niezen en hoesten. Hierdoor wordt verspreiding van de bacterie grotendeels voorkomen. Ook is het verstandig om regelmatig de handen te wassen met ontsmettende zeep.