Roodvonk kind

Roodvonk komt verreweg het vaakst voor bij jonge kinderen. In de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud lijkt het risico op roodvonk het grootst te zijn. Dit zijn kinderen die nog een vrij zwak immuunsysteem hebben, maar wel met erg veel kinderen in contact komen, bijvoorbeeld op school of het kinderdagverblijf.

Roodvonk bij kind

Roodvonk bij kinderen is in principe niet gevaarlijk. De ziekte begint met koorts, braken, hoofd- en keelpijn en weinig eetlust. Later ontstaat de bekende uitslag over het hele lichaam. Hoewel roodvonk erg vervelend is, hoeft het kind meestal niet behandeld te worden. Wel is het verstandig een kind met roodvonk thuis te houden. Met voldoende rust gaat het herstel sneller. Daarnaast kunnen andere kinderen op bijvoorbeeld school zo niet besmet raken door het zieke kind.

Besmettingen vinden meestal plaats op plekken waar veel andere kinderen zijn. In de klas zitten veel kinderen dicht op elkaar, waardoor besmetting relatief simpel plaatsvindt. Jonge kinderen die voor het eerst naar school gaan lopen het grootste risico op besmetting. Zij zijn nog erg vatbaar voor infecties.

Roodvonk bij kind behandelen

Hoewel behandeling meestal niet nodig is, kan het verstandig zijn het kind lichte pijnstilling te geven. Paracetamol of eventueel ibuprofen kunnen de klachten enigszins verlichten. Let er wel op dat u pijnstilling geeft met kinderdoseringen. De tabletten voor volwassenen zijn te zwaar voor kleine kinderen. Wanneer de infectie erg zwaar is, kan ervoor worden gekozen de ziekte te behandelen met antibiotica. Dit is meestal een korte kuur van slechts acht dagen.