Roodvonk kinderziekte

Roodvonk staat bekend als kinderziekte, ondanks dat ook volwassenen de ziekte kunnen krijgen. Roodvonk lijkt erg veel op sommige andere kinderziektes. Samen met ziektes als waterpokken, rode hond en de vijfde ziekte valt roodvonk onder de ‘vlekjesziektes’, door de rode vlekken die ontstaan bij de ziekte.

Rode hond

Rode hond en roodvonk zijn allebei te herkennen aan de rode vlekken die ontstaan bij de ziekte. Deze vlekken jeuken niet. Bij beide ziektes is er daarnaast sprake van koorts, een verminderde eetlust en een algemeen ziek gevoel. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo ontstaat er bij rode hond vaak gewrichtspijn, zeker bij volwassenen. Ook kunnen er bij rode hond ontstekingen ontstaan in het oog. Lees op de website www.rodehond.net meer over de ziekte rode hond.

Vijfde ziekte

Een andere bekende ziekte die op roodvonk lijkt is de vijfde ziekte. Ook bij de vijfde ziekte ontstaan er rode vlekjes over het hele lichaam. In tegenstelling tot de vlekjes bij roodvonk en rode hond, jeuken de vlekjes bij de vijfde ziekte wel. Over het algemeen verloopt de vijfde ziekte een stuk rustiger dan roodvonk. Veel kinderen met de vijfde ziekte worden nauwelijks ziek, waar dat wel het geval is bij roodvonk. Tenslotte wordt de vijfde ziekte veroorzaakt door een virus en roodvonk door een bacterie. Lees meer informatie over de vijfde ziekte op www.vijfdeziekte.net.

Mazelen

Ook mazelen vertoont overeenkomsten met roodvonk. Hoewel mazelen dankzij vaccinaties nog nauwelijks voorkomt, duiken er zo nu en dan nog gevallen op. Mazelen wordt gekenmerkt door rode vlekken op het lichaam die flink jeuken. In 10-20% van de gevallen ontstaan er ernstige complicaties bij mazelen. Lees meer over de mazelen op www.mazelen.org.

Waterpokken

Een andere ziekte die gelijkenissen vertoont met roodvonk is waterpokken. Vrijwel alle kinderen krijgen voor hun vijfde levensjaar te maken met waterpokken. Waterpokken begint met koorts en een algemeen ziek gevoel. Na een dag of twee ontstaan er rode bultjes op het bovenlichaam en het hoofd. De bultjes zelf jeuken niet, maar de blaasjes die hierop ontstaan jeuken wel ontzettend. Lees meer over de waterpokken op www.waterpokken.info.