Roodvonk symptomen

Roodvonk is redelijk goed te herkennen aan een aantal duidelijke symptomen. Het meest opvallende symptoom is het ontstaan van rode vlekjes over het hele lichaam. Andere symptomen zijn onder andere een ziek gevoel, koorts en een verminderde eetlust.

Roodvonk symptomen

De eerste symptomen van roodvonk zijn koorts, keelpijn, braken, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Op dit moment kan de ziekte nog worden verward met bijvoorbeeld griep of een flinke verkoudheid. Een dag later ontstaan de karakteristieke rode vlekjes van roodvonk. Deze vlekjes kunnen over het gehele lichaam ontstaan, maar zijn met name aanwezig op de borst, nek, oksels, binnenkant van de dijbenen en binnenkant van de ellebogen. Ook in de lies zijn vaak wat vlekjes te zien. De vlekjes die ontstaan bij roodvonk voelen erg ruw aan, maar jeuken niet. De vlekjes kunnen ook op de tong ontstaan. Deze krijgt hierdoor een vuurrode kleur. We noemen dit ook wel een frambozentong of aardbeientong.

De koorts houdt enkele dagen aan en is na ongeveer vijf dagen verdwenen. Ook de eetlust komt weer terug en de hoofd- en keelpijn wordt minder. De vlekjes verdwijnen enkele dagen later. De huid vervelt meestal één of twee weken later op de plekken waar de vlekjes aanwezig waren.

Geen symptomen roodvonk

Niet iedereen die besmet is krijgt ook daadwerkelijk roodvonk. Sommige mensen dragen de bacterie, maar worden geen moment ziek. Ook kan het zijn dat er bij besmetting slechts lichte symptomen van de ziekte ontstaan.

Zeldzame complicaties

In zeldzame gevallen kan de bacterie die roodvonk veroorzaakt ook nierontstekingen veroorzaken. Ook kan acute reuma ontstaan. Dit komt slechts zelden voor.