Roodvonk volwassenen

Hoewel het niet veel voorkomt, kunnen ook volwassenen roodvonk oplopen. Veel volwassenen hebben inmiddels al antilichamen tegen de bacterie die roodvonk veroorzaakt, waardoor zij niet meer ziek kunnen worden. Volwassenen die dit niet hebben,lopen een net zo groot risico op roodvonk als kinderen.

Roodvonk bij volwassenen

De symptomen van roodvonk bij volwassenen zijn gelijk aan die bij kinderen. Ook bij volwassenen is er eerst sprake van koorts, keelpijn, hoofdpijn en een algemeen ziek gevoel. Na één tot twee dagen ontstaan rode vlekjes over het hele lichaam. De vlekjes geven de huid een ruw gevoel, maar ze jeuken niet. Na ongeveer twee weken vervelt de huid. De ernst van de symptomen kan net als bij kinderen verschillen per persoon.

Roodvonk oplopen als volwassene

Omdat met name kinderen roodvonk krijgen, is de kans op besmetting het grootst wanneer iemand veel in contact komt met kinderen. Volwassenen die bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf werken lopen dan ook een groter risico op roodvonk dan mensen die op kantoor werken. Ook kan uw eigen kind u besmetten met roodvonk.

Behandelen roodvonk bij volwassenen

Net als bij kinderen, hoeft roodvonk bij volwassenen normaal gesproken niet behandeld te worden. Wanneer u zelf jonge kinderen heeft of veel met kleine kinderen werkt, kan een antibioticakuur verstandig zijn. Zo kan worden voorkomen dat uw eigen kind of andere kinderen besmet raken met de bacterie en ziek worden. Zonder behandeling is roodvonk ongeveer twee weken besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte maar één á twee dagen besmettelijk.