Roodvonk zwangerschap

Roodvonk heeft geen negatieve invloed op de zwangerschap. De ziekte is niet schadelijk voor het ongeboren kind. De bacterie die roodvonk veroorzaakt beperkt zich normaal gesproken tot cellen in de keel en kan dus niet de ongeboren baby bereiken.

Roodvonk en zwangerschap

De bacterie die roodvonk veroorzaakt kan alleen cellen in de luchtwegen infecteren. Hoewel er symptomen ontstaan in het hele lichaam, loopt een ongeboren baby geen extra risico bij een besmetting. De bacterie zelf kan de baby niet bereiken, waardoor de baby niet al in de baarmoeder besmet kan raken.

Er bestaat één uitzondering hierop. In zeer zeldzame gevallen kan een infectie erg zwaar zijn en leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). Bij sepsis is de bacterie ook in het bloed terecht gekomen. Deze situatie is gevaarlijk voor de moeder en daarmee ook voor de ongeboren baby. Dit komt echter zelden voor en is redelijk goed te behandelen.

Raadpleeg wel altijd een huisarts om er zeker van te zijn dat het om roodvonk gaat. De uitslag die ontstaat bij roodvonk lijkt erg op de uitslag die bij andere aandoeningen kan ontstaan. Dit kunnen aandoeningen zijn die wel schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Een voorbeeld hiervan is de ziekte rode hond. Deze ziekte veroorzaakt ook rode vlekjes op het lichaam maar kan voor ernstige complicaties zorgen tijdens de zwangerschap. Lees meer over de ziekte rode hond.

Roodvonk en geboorte

Wanneer de moeder roodvonk heeft tijdens de geboorte, kan de baby in theorie direct besmet raken met de bacterie. Vrouwen met roodvonk die gaan bevallen worden daarom altijd behandeld met antibiotica. Dankzij de antibiotica kan de baby niet meer besmet worden met de bacterie. De antibiotica zijn verder niet schadelijk voor de baby zelf en kunnen dus veilig genomen worden.